Η σημασία της απολύμανσης των σωληνώσεων

Το να κάνετε τακτικές απολυμάνσεις στις σωληνώσεις είναι το άλφα και το ωμέγα για να τις διατηρήσετε σε καλή κατάσταση και να αποφύγετε δαπανηρές επισκευές και συνεχείς αποφράξεις. Στο σημείο αυτό λοιπόν, θα συζητήσουμε πώς γεμίζουν οι αγωγοί σας με λίπη ή και πολλές άλλες ουσίες που τελικά τους φθείρουν και τους βουλώνουν καθώς και κάποιες πρώτες οδηγίες για να κάνετε μόνοι σας απολυμάνσεις.

Θα αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά με τις αποχετεύσεις σας αν, όταν ανοίγετε τη βρύση στο μπάνιο ή στην κουζίνα σας, σας έρχεται μια μυρωδιά χαλασμένου αυγού ή κοπράνων. Αυτό σημαίνει ότι στους αγωγούς σας έχουν συσσωρευτεί αέρια, βακτήρια και παντός είδους λύματα που αναδύουν αυτή την άσχημη οσμή.

Πώς όμως προέκυψε η οσμή αυτή; Με την πάροδο του χρόνου, μη διασπώμενη οργανική ύλη (όπως τρίχες και υπολείμματα τροφίμων) συσσωρεύεται στα τοιχώματα των σωλήνων. Η οργανική αυτή ύλη αποτελεί εστία ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού βακτηρίων. Καθώς τα βακτήρια αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται, παράγουν αέρια, τα οποία συχνά μυρίζουν σαν χαλασμένο αυγό ή σαν κόπρανα. Αυτά τα αέρια είναι βαρύτερα από τον αέρα, οπότε όσο η βρύση είναι κλειστή, παραμένουν στο σωλήνα. Όταν όμως το νερό τρέξει στους αγωγούς, τα αέρια αυτά συμπιέζονται και πρέπει κάπου να πάνε, οπότε απελευθερώνονται στο μπάνιο ή την κουζίνα σας. Οπότε, δεν είναι το νερό που μυρίζει, αλλά οι σωλήνες σας. Συνεπώς οι τακτικές απολυμάνσεις των αγωγών σας ελαχιστοποιούν των κίνδυνο τέτοιων οσμών.

Απολύμανση όμως δε χρειάζονται μόνο οι σωληνώσεις σας, αλλά και ο θερμοσίφωνάς σας. Κι αυτό γιατί μια άλλη αιτία ανάπτυξης δύσοσμων αερίων είναι τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο νερό του θερμοσίφωνα, ειδικά αν έχει μείνει σβηστός για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για να εξαλειφθεί αυτό το πρόβλημα, τα βακτήρια που βρίσκονται στους αγωγούς σας πρέπει να εξολοθρεύονται. Μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τις σωληνώσεις σας είναι η μέθοδος της σόδας και του ξιδιού: Ρίχνετε στη λεκάνη ή στο νεροχύτη λίγη σόδα φαγητού, και κατόπιν προσθέτετε αντίστοιχη ποσότητα λευκού ξιδιού. Αφήστε το μείγμα να δράσει για λίγα λεπτά και ρίξτε ζεστό νερό. Αν η οσμή επιμείνει, επαναλάβετε.

Είναι απαραίτητο να κάνετε τέτοιες απλές απολυμάνσεις τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Η τακτική απολύμανση των αγωγών μειώνουν τις οσμές και ταυτόχρονα δρουν προστατευτικά και για το ίδιο το υδραυλικό σας σύστημα: Οι συσσωρευμένες μάζες βακτηρίων μπορεί, μακροπρόθεσμα, να βουλώσουν τις σωληνώσεις σας και μετά να έχετε να αντιμετωπίσετε εκτός από τις οσμές και λιμνάζοντα νερά ή ακόμη και πλημμυρισμένα μπάνια. Και τότε, ένας επαγγελματίας υδραυλικός είναι απαραίτητος. Και δεδομένου ότι οι αποφράξεις σωλήνων δεν είναι και η ευκολότερη – και φτηνότερη- διαδικασία, με τις απολυμάνσεις μπορείτε να τις αποφύγετε!

Υπηρεσίες Αποφράξεις – Συντηρήσεις – Απολυμάνσεις

[rpwe limit=”10″ post_type=”page” thumb=”true” orderby=”date” excerpt=”false” length=”10″ thumb=”false”]