ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΤΕ

15 €24 ώρες - 365 ημέρες

Η πρότασή μας για να είστε πάντα καθαροί και κερδισμένοι!

Βουλωμένη μπανιέρα – Αίτια και αντιμετώπιση

ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΜΠΑΝΙΕΡΑ. Η βουλωμένη αποχέτευση της μπανιέρας είναι ένα πρόβλημα το οποίο όλοι αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή. Σε αντίθεση με πολλά οικιακά προβλήματα που συμβαίνουν ξαφνικά και απροσδόκητα, όπως η πλημμύρα από καταιγίδα ή ένας σωλήνας που χτυπιέται από μια ρίζα, αυτή η δυσκολία αποστράγγισης προκύπτει συχνά από τη σταδιακή συσσώρευση υλικού στην αποχέτευσή σας με την πάροδο του χρόνου.

Ως ιδιοκτήτης σπιτιού, μπορεί να είναι χρήσιμο να καταλάβετε τι προκαλεί το βούλωμα της μπανιέρας αρχικά και πώς να το καταπολεμήσετε!

Μαλλιά

ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΜΠΑΝΙΕΡΑ

Η πιο κοινή αιτία μιας βουλωμένης μπανιέρας είναι τα μαλλιά. Όταν κάνετε μπάνιο ή ντους, τα μαλλιά σας δεν έχουν πού να πάνε παρά μόνο στην αποχέτευση. Όταν γλιστράνε στην αποχέτευση, μπορεί να κολλήσουν στις πλευρές της σωλήνωσης, συγχωνεύοντας με την πάροδο του χρόνου και άλλα υλικά όπως νεκρό δέρμα ή αφρό που πέρασαν στους σωλήνες. Αυτό αποτρέπει τη σωστή αποστράγγιση.

Αφρός σαπουνιού

ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΜΠΑΝΙΕΡΑ

Μια άλλη κοινή αιτία φράγματος στην μπανιέρα είναι ο αφρός από σαπούνι. Έχετε παρατηρήσει ποτέ λευκούς λεκέδες στους τοίχους του ντους σας; Αυτό είναι αφρός σαπουνιού. Συλλέγεται με τον ίδιο τρόπο στην αποχέτευσή σας με την πάροδο του χρόνου. Καθώς ο αφρός σαπουνιού κατεβαίνει στην αποχέτευση, στερεοποιείται, κολλώντας στις πλευρές των σωληνώσεων μέχρι να δημιουργήσει φράξιμο.

Σκληρό νερό

ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΜΠΑΝΙΕΡΑ

Δεν φαίνεται ότι το νερό σε μια μπανιέρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, αλλά το σκληρό νερό περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία. Αν και είναι αόρατο με γυμνό μάτι, αυτά τα ορυκτά μπορεί να αποδειχθούν δαπανηρά όταν πρόκειται για τη διάρκεια ζωής της αποχέτευσης. Ακριβώς όπως τα μαλλιά και ο αφρός σαπουνιού, μαζεύεται στις πλευρές των σωληνώσεων, συσσωρεύοντας άλατα με την πάροδο του χρόνου. Μόλις μαζευτούν μικροσκοπικά υπολείμματα δημιουργούν σιγά σιγά φραγή (βούλωμα). Το νερό με υψηλότερα επίπεδα pH επιδεινώνει αυτό το πρόβλημα.

Άμμος, βρωμιά και θραύσματα

ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΜΠΑΝΙΕΡΑ

Η άμμος από την παραλία, καθώς και το χώμα που μπορεί να μεταφέρουν τα μικρά παιδιά παίζοντας έξω μπορεί γρήγορα να συσσωρευτούν στην αποχέτευσή σας. Αυτό συμβαίνει όταν το ντους σας δεν έχει ιδιαίτερα έντονη ροή νερού. Καλό είναι να αφαιρείται την άμμο ή το χώμα σε εξωτερικό ντους πριν χρησιμοποιήσετε την μπανιέρα σας. 

Συνδυασμός όλων των παραπάνω

ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΜΠΑΝΙΕΡΑ

Τα περισσότερα φράγματα στην πραγματικότητα προκαλούνται από έναν συνδυασμό και των τεσσάρων κοινών αιτιών:

  1. μαλλιών
  2. σαπούνι
  3. σκληρού νερού
  4. άμμου, χώματος, μικρών θραυσμάτων

Ένα από αυτά αν αρχίσει να μαζεύεται, είναι εύκολο για οποιοδήποτε από τα άλλα να κολλήσουν και να μεγαλώσουν το φράγμα. Το σκληρό νερό είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν συνδυάζεται με αφρό μαλλιών ή αφρό σαπουνιού.

3 εργαλεία για να αποφράξετε την μπανιέρα σας

ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΜΠΑΝΙΕΡΑ

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το να αποφράξετε την αποχέτευση της μπανιέρας σας είναι απλό, ειδικά εάν το φράξιμο βρίσκεται κοντά στην κορυφή του σωλήνα ή μέσα στην τρύπα αποστράγγισης, όπου το 80% των υλικών μαζεύονται.

1. Έμβολο

Το έμβολο δεν είναι μόνο για την τουαλέτα σας! Λειτουργεί και στην μπανιέρα.

Για να το χρησιμοποιήσετε, τοποθετήστε το έμβολό σας πάνω από την αποχέτευση και γεμίστε τη μπανιέρα σας με νερό μέχρι να καλύψει τη βάση του εμβόλου. Ο αέρας κάτω από το έμβολο και το νερό από πάνω δημιουργούν την πίεση που απαιτείται για να βοηθήσει να σπάσουν τα φράγματα. Αφού βουτήξετε, ανοίξτε το ζεστό νερό για να ξεπλύνετε τυχόν υπολείμματα που έχουν απομείνει.

2. Υδραυλικό φίδι σπιτιού (ατσαλίνα)

Ιδανικό για πολλά υπολείμματα σκουπιδιών στην μπανιέρα σας, ειδικά για τα μαλλιά, το υδραυλικό φίδι σπιτιού είναι φθηνό και εύκολο να το βρείτε σε καταστήματα σιδηρικών. Εάν δεν έχετε ένα, το να λυγίσετε μια συρμάτινη κρεμάστρα σε ευθεία γραμμή με ένα γάντζο στο τέλος μπορεί επίσης να λειτουργήσει, αλλά όχι τόσο καλά, ειδικά για πιο σκληρά ή βαθύτερα υπολείμματα.

Για να χρησιμοποιήσετε το φίδι, αφαιρέστε το κάλυμμα αποστράγγισης υπερχείλισης και οποιαδήποτε τάπα. Τοποθετήστε το φίδι στην αποχέτευση και γεμίστε την μπανιέρα σας κατά ένα τέταρτο με ζεστό νερό. Συνεχίστε να σπρώχνετε το φίδι στην αποχέτευση μέχρι να σταματήσει. Εκεί είναι πιθανότατα το πρόβλημα. Στρίψτε το φίδι ενώ πιέζετε πάνω-κάτω για να ξεβουλώσει το φράγμα. Μόλις το νερό αρχίσει να αποστραγγίζεται, μπορείτε να τραβήξετε το φίδι υδραυλικών και να επανατοποθετήσετε την τάπα.

3. Μη τοξικά καθαριστικά αποχέτευσης

Για ορισμένα φράγματα, ίσως θελήσετε να εξετάσετε τα οφέλη από τη χρήση καθαριστικού αποχέτευσης. Αν και τα χημικά καθαριστικά είναι εύκολα και φθηνά, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε μη τοξικό διάλυμα. Οι πνεύμονές σας, οι σωλήνες, το φινίρισμα της μπανιέρας και το περιβάλλον θα σας ευχαριστήσουν. Οι επιλογές περιλαμβάνουν μείγματα μαγειρικής σόδας, ενζυμικά καθαριστικά αποχέτευσης και πολλά άλλα. 

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Αυτό ισχύει ακόμη και για την αποχέτευση της μπανιέρας σας.

3 συμβουλές για να αποφύγετε τα υπολείμματα της μπανιέρας 

ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΜΠΑΝΙΕΡΑ

1. Καθαρίστε το σιφόνι αποχέτευσης 

Ένα από τα απλούστερα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε τα φράγματα της μπανιέρας είναι να καθαρίζετε ή να σκουπίζετε τακτικά το σιφόνι αποχέτευσης. Οι τρίχες συνήθως μαζεύονται στο σταυρόνημα πριν μπουν στο σωλήνα, οπότε το να καθαρίσετε τις τρίχες και να τις πετάτε μετά από κάθε ντους μπορεί να κάνει θαύματα για την μπανιέρα σας.

2. Μη ρίχνετε σαπούνι στην αποχέτευση

Για να αποφύγετε τη συσσώρευση αφρού σαπουνιού, ελαχιστοποιήστε την ποσότητα σαπουνιού που βάζετε στην αποχέτευση. Αν και θέλετε να είστε καθαροί, βεβαιωθείτε ότι δεν ρίχνετε σαπούνι ή σαμπουάν στους σωλήνες της μπανιέρας σας. Αποφύγετε επίσης να ρίχνετε κομμάτια σαπουνιού στην αποχέτευση. Αυτά συσσωρεύονται και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

3. Χρησιμοποιήστε αφαλάτωση ή αποσκληρυντικό νερού.

Τα καθαριστικά αφαλάτωσης είναι εξαιρετικά στην πρόληψη φραγμών από εναποθέσεις σκληρού νερού. Καταπολεμούν τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου στην παροχή νερού, εμποδίζοντάς τα να κολλήσουν σε σωλήνες, εξαρτήματα και αποχετεύσεις. Τα καθαριστικά αφαλάτωσης θα αυξήσουν την απόδοση όλων των εξαρτημάτων του υδραυλικού σας συστήματος, όπως:

  • Θερμοσίφωνες
  • Βρύσες
  • Παγομηχανές
  • Πλυντήρια ρούχων

Μια άλλη λύση είναι ένα αποσκληρυντικό νερού. Αν και είναι πιο ακριβό στην αγορά, η εγκατάσταση και η συντήρηση ενός καθαριστικού αφαλάτωσης, ένας αποσκληρυντής νερού αφαιρεί το σκληρό νερό προσθέτοντας αλάτι στο νερό, αλλάζοντας τη σύνθεσή του. Θα πρέπει επίσης να εγκατασταθεί ένας καθαριστής αλάτων για την αφαλάτωση των σωλήνων πριν από τη χρήση αυτού του συστήματος. Εάν επιλέξετε ένα μεγαλύτερο σύστημα αποσκλήρυνσης νερού, μπορεί να βοηθήσει και άλλες αποχετεύσεις στο σπίτι σας και ακόμη και να κάνει το πλύσιμο των ρούχων πιο εύκολο. Η εγκατάσταση γίνεται από ειδικό.

Εάν καμία από τις παραπάνω λύσεις δεν λειτούργησε για εσάς ή θέλετε να εγκαταστήσετε αφαλάτωση ή αποσκληρυντικό νερού, ήρθε η ώρα να καλέσετε έναν επαγγελματία! Οι εκπαιδευμένοι τεχνικοί αποχετευτικών εγκαταστάσεων μπορούν να βοηθήσουν.


24 ώρες – 365 ημέρες
Είμαστε κοντά σας όταν μας χρειαστείτε. Ένα τηλεφώνημά σας είναι αρκετό για να επέμβουμε άμεσα.
6944 382825

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Συνήθως η αιτία μιας μπανιέρας με αργή αποστράγγιση είναι ένα φράξιμο που περιορίζει τη ροή του νερού. Τα βουλώματα συνήθως αποτελούνται από τρίχες με κόμπους, βρομιά, λίπος και/ή σαπούνι. Μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθούν επειδή τα μαλλιά μπορεί να τυλιχτούν γύρω από διάφορα σημεία της αποχέτευσης. Ίσως όμως οι τρίχες απλά να έχουν μπλοκάρει το εσωτερικό της τάπας, οπότε την ξεβιδώνετε και βγάζετε τις τρίχες.

Οι συχνές επιστροφές νερών είναι σημάδι ότι κάπου έχει βουλώσει η κεντρική γραμμή αποχέτευσης. Ο επιμέρους καθαρισμός του συστήματός σας δεν αρκεί για να αφαιρέσετε τα φράγματα της κεντρικής αποχέτευσης. Για να διορθώσετε το πρόβλημα, πρέπει να καλέσετε έναν ειδικό τεχνικό αποχετεύσεων.

Η λάσπη είναι πιο παχύρρευστη ουσία από το νερό και αυξάνει αυτόματα τους κινδύνους απόφραξης των σωλήνων σας. Μπορεί να προκαλέσει την υπερχείλιση του νερού, να αυξήσει την πιθανότητα κακών οσμών, ακόμη και να φράξει εντελώς το σιφόνι του πατώματος.

Τα χημικά καθαριστικά δε βλάπτουν μόνον εσάς, αλλά και τους σωλήνες σας. Πολλά από τα υγρά χημικά καθαριστικά αποχετεύσεων περιέχουν δυνατές τοξικές χημικές ουσίες. Ενδέχεται να προκληθούν σοβαρά εξανθήματα και εγκαύματα εάν τα χημικά καθαριστικά έρθουν σε επαφή με το δέρμα. Επίσης, προσέξετε να μην τα εισπνεύσετε, ειδικά αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα.