ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΤΕ

15 €24 ώρες - 365 ημέρες

Η πρότασή μας για να είστε πάντα καθαροί και κερδισμένοι!

Πώς οι ρίζες των δέντρων βουλώνουν την αποχέτευση

Οι ρίζες των δέντρων στην αποχέτευση συχνά βουλώνουν τις σωληνώσεις και απαιτείται απόφραξη. Το πρόβλημα αυτό αφορά βέβαια κυρίως μονοκατοικίες, και δη εξοχικές κατοικίες. Τι γίνεται λοιπόν όταν οι ρίζες των δέντρων μπαίνουν μέσα στην αποχέτευση και βουλώνουν τις σωληνώσεις; Πώς συμβαίνει αυτό; Αντιμετωπίζονται τέτοια βουλώματα; Είναι εύκολες οι αποφράξεις; Είναι απαραίτητος ένας επαγγελματίας τεχνικός;

Οι ρίζες των δέντρων χρειάζονται οξυγόνο και νερό για να αναπτυχθούν. Η ταχύτητα ανάπτυξης των ριζών εξαρτάται από το βάθος και τη σύσταση του εδάφους, τη θερμοκρασία καθώς και την ποσότητα νερού που λαμβάνουν. Όταν οι ρίζες δε βρίσκουν κατάλληλες συνθήκες, προχωρούν όλο και πιο βαθιά στο έδαφος. Με άλλα λόγια, αν το έδαφος είναι ξηρό, οι ρίζες θα συνεχίσουν να ‘σκάβουν’ το χώμα μέχρι να βρουν νερό. Στους σωλήνες ενός αποχετευτικού συστήματος βρίσκουν την υγρασία που χρειάζονται. Έτσι, μπαίνουν στο εσωτερικό των σωλήνων του σπιτιού μέσα από μικρές ρωγμές, τρύπες ή ανεπαρκώς σφραγισμένες ενώσεις μεταξύ των σωλήνων.

Ρίζες στην αποχέτευση

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρίζες διαπερνούν πιο εύκολα τους σωλήνες που είναι κατασκευασμένοι από κάποιο ακατάλληλο υλικό. Πιο συγκεκριμένα, οι ρίζες των δέντρων μπορούν εύκολα να διαπεράσουν πήλινους ή κεραμικούς σωλήνες. Αντιθέτως, οι σωλήνες από πολυχλωριούχο βινύλιο (PVC) είναι ανθεκτικότεροι και δεν επιτρέπουν τόσο εύκολη πρόσβαση στις ρίζες.

Πως οι ρίζες εισχωρούν στους σωλήνες

Ρίζες στην αποχέτευση

Όταν λοιπόν οι ρίζες εισχωρούν στους σωλήνες, σταδιακά το εσωτερικό των σωλήνων γεμίζει με λεπτές ίνες ριζών που μοιάζουν με μαλλιά. Όσο περνά ο καιρός οι ίνες αυτές ενοποιούνται με οτιδήποτε περνάει από τους αγωγούς, όπως χαρτί υγείας, λίπη και άλλα απορρίμματα. Και κάπως έτσι οι σωλήνες βουλώνουν. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα εντονότερο όταν οι σωλήνες είναι κατασκευασμένοι από ακατάλληλα υλικά ή είναι κακοσυντηρημένοι και παραμελημένοι.

Επομένως, αν μένετε σε μονοκατοικία, πρέπει πρώτον να γνωρίζετε το υλικό κατασκευής των σωλήνων σας και δεύτερον το αν υπάρχει πιθανότητα να εμπλακούν ρίζες δέντρων στο αποχετευτικό σας σύστημα. Επίσης, είναι απαραίτητο να παρατηρείτε οποιαδήποτε αλλαγή στο ρυθμό αποστράγγισης του νερού από τη λεκάνη ή το νεροχύτη έτσι ώστε να προλάβετε ένα βούλωμα στα πρώτα του στάδια.

Εάν υποψιάζεστε ότι το βούλωμα οφείλεται σε ρίζες, καλέστε μας. Τέτοιες αποφράξεις είναι αρκετά περίπλοκες και δεν μπορείτε να τις κάνετε μόνοι σας. Υπάρχει η δυνατότητα, ο τεχνικός μας με τη χρήση μικροκάμερας μπορεί να εκτιμήσει την έκταση και την ακριβή θέση του βουλώματος. Με αυτή την μέθοδο θα επιλέξει την καλύτερη προσέγγιση για να αφαιρέσει και να απομακρύνει τις ρίζες από τους σωλήνες ευκολότερα. Τονίζουμε τέλος ότι οι χημικές αποφράξεις απαγορεύονται σε τέτοιου είδους βουλώματα, γιατί πιθανότατα θα καταστρέψουν το δέντρο ή και το σωλήνα.


Έχετε ρίζες στην αποχέτευση;
Έχουμε πείρα στις αφαιρέσεις και απομακρύνσεις ριζών από τους σωλήνες. Μπορείτε να μας καλέσετε για οποιαδήποτε αναφορά του προβλήματός σας και διατύπωση απορίας.
6944 382825

Πρόληψη από τις ρίζες δένδρων στις γραμμές αποχέτευσης

Ρίζες στην αποχέτευση

Tα προληπτικά μέτρα είναι η καλύτερη προσέγγιση για σχεδόν όλα τα είδη των αποχετευτικών ζητημάτων. Το ίδιο ισχύει για τις ρίζες δέντρων στη γραμμή αποχέτευσής σας. Οι ρίζες των δέντρων στις γραμμές αποχέτευσης μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό λαμβάνοντας τις ακόλουθες προληπτικές προφυλάξεις:

  • Λάβετε τις σωστές αποφάσεις εξωραϊσμού έχοντας κατά νου το υδραυλικό και αποχετευτικό σας σύστημα. Όταν αποφασίζετε για τη θέση και τον τύπο του δέντρου που θέλετε να φυτέψετε στην αυλή σας, σκεφτείτε πόσο κοντά θα είναι στο αποχετευτικό σας σύστημα, καθώς και την προβλεπόμενη ανάπτυξη ριζών για τον τύπο δέντρου. Εάν έχετε ήδη ένα τεράστιο δέντρο στο ακίνητό σας, θα αξίζει τον κόπο να σκεφτείτε την αφαίρεση δέντρων. Εάν η σκέψη σας ενοχλεί, μην ανησυχείτε – μπορείτε να φυτέψετε μικρότερα δέντρα που ενδεχομένως να ταιριάζουν καλύτερα.
  • Αντικαταστήστε τους παλιούς σωλήνες. Εάν οι γραμμές ύδρευσης και αποχέτευσής σας είναι τεσσάρων δεκαετιών ή περισσότερο, πιθανότατα πρέπει να καλέσετε έναν υδραυλικό για να εκτελέσετε επισκευές κάποια στιγμή. Όσο γερνάνε, τόσο πιο συχνά θα πρέπει να κάνετε επισκευές. Κάποια χρονική στιγμή, ίσως είναι πιο οικονομικό να αντικαταστήσετε ολόκληρη την αποχετευτική σας γραμμή.
  • Κάντε τακτικές επιθεωρήσεις των αποχετευτικών εγκαταστάσεων. Είναι δύσκολο να κατανοηθεί η αξία στο κόστος μιας επιθεώρησης έως ότου συμβεί μια έκτακτη ανάγκη των σωληνώσεων. Αν και μπορεί να αισθάνεστε ότι κάνετε άσκοπα έξοδα για να κάνετε εξαμηνιαίες ή ετήσιες επιθεωρήσεις αποχέτευσης, το κόστος των επισκευών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης με θα σας κοστίσει πολύ, πολύ περισσότερο.
Ρίζες στην αποχέτευση

Προειδοποιητικά σημάδια για ρίζες στην αποχέτευση

Ρίζες στην αποχέτευση

Δεν έχετε μεγάλα δέντρα στην ιδιοκτησία σας, επομένως δεν θα μπορούσατε να έχετε ρίζες δέντρων σε μια γραμμή αποχέτευσης, σωστά; Μπορεί να ανησυχείτε όταν μάθετε ότι το μεγάλο πεύκο στην αυλή του διπλανού σας γείτονα μπορεί να έχει απλώσει τις ρίζες του κάτω από ολόκληρη την ιδιοκτησία σας. Ανάλογα με τον τύπο του δέντρου, η ανάπτυξη της ρίζας τείνει να εξαπλώνεται δύο και τρεις φορές της διαμέτρου του δένδρου. Έτσι, όσο μεγαλύτερο είναι το δέντρο, τόσο μακρύτερες είναι οι ρίζες.

Τώρα που ξέρετε ότι θα μπορούσατε να έχετε πρόβλημα με τη γραμμή αποχέτευσης χάρη στις αποφάσεις εξωραϊσμού σας ή και του γείτονά σας, πώς μπορείτε να μάθετε εάν έχει συμβεί πράγματι φραγή; Τα σημάδια εισβολής από ρίζες του δέντρου στα συστήματα αποχέτευσης και ύδρευσης δεν είναι πάντα εμφανή, αλλά ορισμένες ενδείξεις περιλαμβάνουν:

  • Τουαλέτες που δεν ξεπλένονται πλέον σωστά . Η τουαλέτα σας φαίνεται να στραγγίζει αργά; Κάνει και γουργουρητό θόρυβο; Εάν προσπαθήσατε να την ξεβουλώσετε χωρίς αποτέλεσμα, μην συνεχίσετε να προσπαθείτε, διαφορετικά θα μπορούσατε να προκαλέσετε και υπερχείλιση, καθώς και τα δύο αυτά περιστατικά είναι συμπτώματα βουλωμένης γραμμής αποχέτευσης. Μπορεί να είναι μια ρίζα δέντρου που φράζει τη γραμμή σας ή κάτι που έπεσε κατά λάθος στην αποχέτευση σας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτά είναι σημάδια ότι ήρθε η ώρα να επικοινωνήσετε με έναν τεχνικό μας.
  • Λίμνη νερού στην αυλή σας . Εάν οι ρίζες των δέντρων έχουν αναπτυχθεί στις γραμμές αποχέτευσής σας, μπορεί πλέον να μην έχουν απλώς διαρροή αλλά ακόμη και να σπάσουν. Ακόμη και οι σωλήνες PVC μπορούν να σπάσουν εάν ασκηθεί αρκετή πίεση. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να παρατηρήσετε ότι μια συγκεκριμένη περιοχή της αυλής σας είναι λίγο πιο υγρή και σπογγώδης από τις άλλες. Μπορεί επίσης να είναι πιο πράσινο, χάρη στο πλεονέκτημα λίπανσης που παρέχουν τα λύματα ή μπορεί και να υπάρχουν δυσάρεστες οσμές.
  • Έλεγχος με κάμερα αποχέτευσης. Η διάγνωση ορισμένων προβλημάτων υδραυλικών εγκαταστάσεων είναι πολύπλοκη. Εάν υποψιάζεστε κάποιο πρόβλημα με το υδραυλικό σας σύστημα, επικοινωνήστε μαζί μας σχετικά με την υπηρεσία επιθεώρησης κάμερας αποχετεύσεων. Τοποθετώντας μια μικροσκοπική κάμερα κάτω στο σύστημα των σωλήνων σας, θα μάθουμε ακριβώς σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι σωλήνες σας χρησιμοποιώντας τα ζωντανά πλάνα από το ταξίδι της μέσα στις σωληνώσεις. Εάν μετακομίσατε πρόσφατα σε ένα παλαιότερο σπίτι, συνιστάται μια επιθεώρηση αποχετευτικών εγκαταστάσεων, ανεξάρτητα από το εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ή όχι αυτήν τη στιγμή.