ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΤΕ

15 € 24 ώρες - 365 ημέρες

Η πρότασή μας για να είστε πάντα καθαροί και κερδισμένοι!

Πως να ξεβουλώσω το νιπτήρα μου εύκολα

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΙΠΤΗΡΑ. Η καθημερινή μας περιποίηση ξεκινάει από το νιπτήρα στο μπάνιο μας. Οι περισσότερες αποχετευτικές επιβαρύνσεις όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο αφορούν το νιπτήρα. Σκεφτείτε μόνο το ξύρισμα και το πλύσιμο των δοντιών. Οι τρίχες και η οδοντόπαστα είναι δύο υλικά που ειδικά όταν συνδυάζονται δημιουργούν τις πιο ισχυρές συσσωματώσεις στα τοιχώματα των σιφωνίων αλλά και γενικότερα των σωληνώσεων.

Διαβάστε παρακάτω τι προκαλεί το βούλωμα στο νιπτήρα όπως επίσης και με ποιο τρόπο θα μπορούσατε να τον ξεβουλώσετε μόνοι σας με τους πιο ανώδυνους κι εύκολους τρόπους. Ακόμα όμως και αν δεν τα καταφέρετε ή το βούλωμα επιμένει, είμαστε δίπλα σας είτε για οποιαδήποτε συμβουλή είτε για άμεση επέμβαση από έμπειρους και εξειδικευμένους τεχνικούς αποχετεύσεων.


24 ώρες – 365 ημέρες
Είμαστε κοντά σας όποτε μας χρειαστείτε. Ένα τηλεφώνημά σας είναι αρκετό για να επέμβουμε άμεσα.
6944 382825

Τι προκαλεί το βούλωμα του νιπτήρα;

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΙΠΤΗΡΑ

  • Μαλλιά: Το πλύσιμο του προσώπου, το ξύρισμα και άλλες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν το πέταγμα των μαλλιών πάνω από το νιπτήρα του μπάνιου σας μπορεί να είναι επικίνδυνο για την αποχέτευση του νεροχύτη σας!
  • Λίπος: Λάδι και λίπος μπορεί να συσσωρευτούν στις εσωτερικές επιφάνειες μέσα στο νιπτήρα του μπάνιου σας με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τις πιο επιρρεπείς στην αργή αποστράγγιση ή ακόμα και στην πλήρη απόφραξη.
  • Είδη περιποίησης και άλλα υπολείμματα: Πράγματα όπως μπατονέτες, οδοντικό νήμα, χαρτοπετσέτες (που δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται στην αποχέτευση σας από την αρχή!) κ.λπ., όλα συμβάλλουν στην βραδύτερη αποστράγγιση των νεροχυτών προσθέτοντας όγκο στους σωλήνες.
  • Σαπούνι, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες: Αν συναντήσετε βουλωμένο νιπτήρα, το πιθανότερο είναι ότι ο ένοχος είναι το σαπούνι σας. Τα υγρά σαπούνια μπάνιου δημιουργούν αφρό που κατεβαίνει στην αποχέτευση και συσσωρεύεται στους σωλήνες, δημιουργώντας μπλοκαρίσματα! Οι δε οδοντόκρεμες με την πάροδο του χρόνου μαζεύουν τα στέρεα υπολείμματα από το βούρτσισμα τα οποία λειτουργούν προσθετικά στη δημιουργία μαζών μπλοκάροντας το σωλήνα της αποχέτευσης.
  • Κάτι έχει κολλήσει πιο κάτω: Ο νιπτήρας του μπάνιου σας αποχετεύεται στην κεντρική γραμμή αποχέτευσης και αν υπάρχει κάποιο εμπόδιο πιο κάτω, τότε πρέπει να καλέσετε έναν ειδικό αποχετεύσεων.
  • Κατεστραμμένοι σωλήνες: Εάν ο νιπτήρας του μπάνιου σας αποστραγγίζεται αργά ή καθόλου, τότε ένας χαλασμένος σωλήνας ή κάποιοι σωλήνες μπορεί να είναι ο ένοχος. Για να προσδιορίσετε εάν αυτό συμβαίνει ή όχι, η καλύτερη επιλογή είναι να καλέσετε έναν επαγγελματία τεχνικό αποχετεύσεων ο οποίος διαθέτει ειδική κάμερα ελέγχου αποχετεύσεων.

ΑΠΛΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ

Πως ξεβουλώνω το νιπτήρα με ζεστό νερό

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΙΠΤΗΡΑ

Τα περισσότερα βουλώματα στο νιπτήρα σχηματίζονται από υπολείμματα σαπουνιού, τρίχες και προϊόντα μαλλιών. Εάν το φράξιμο είναι μικρό, υπάρχει πιθανότητα να το σπάσετε απλά ρίχνοντας βραστό νερό στην αποχέτευση, το οποίο θα λιώσει τυχόν αποξηραμένα προϊόντα, ώστε να μπορούν να ξεπλυθούν με τρεχούμενο νερό.

Το κλειδί για να γίνει αυτό με επιτυχία είναι να προσθέτετε σταδιακά ζεστό προς καυτό νερό (όχι βραστό!), ρίχνοντάς το κατευθείαν στην αποχέτευση. Περίπου ½ φλιτζάνι τη φορά και μετά περιμένοντας μερικά δευτερόλεπτα για να αφήσετε τη θερμότητα να κάνει τη δουλειά της. Μόλις η αποχέτευση φαίνεται να ρέει κανονικά, γυρίστε τη βρύση σας στην πιο ζεστή της ρύθμιση και αφήστε το νερό να τρέξει για περίπου 30 δευτερόλεπτα για να βοηθήσει στην εξώθηση τυχόν υπολειμμάτων απόφραξης να ρεύσουν στους σωλήνες αποχέτευσης.

Αυτή είναι η απλούστερη και η πρώτη μέθοδος που μπορείτε να πραγματοποιήσετε άμεσα και εύκολα για ήπια βουλώματα. Αν δεν επιτύχει προχωρήστε στη επόμενη μέθοδο

Πως ξεβουλώνω το νιπτήρα με ξίδι και μαγειρική σόδα

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΙΠΤΗΡΑ

Ένας άλλος τρόπος για να διαλύσετε όλα αυτά τα κοινά μπλοκαρίσματα είναι χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα και ξίδι. Όταν μία αλκαλική ουσία, όπως η μαγειρική σόδα, αναμιγνύεται με κάτι όξινο, όπως το ξίδι, δημιουργείται μία χημική αντίδραση που έχει ως αποτέλεσμα άφθονους αφρούς. Αυτή η ένωση όταν φθάσει στο φράγμα μπορεί να το αλλοιώσει (μαλακώσει) και ενδεχομένως να το σπάσει. Για να το κάνετε αυτό, ρίξτε ¼ φλιτζάνι μαγειρική σόδα απευθείας στην αποχέτευση του νιπτήρα σας και μετά ρίξτε την ίδια ποσότητα είτε αποσταγμένου λευκού ξιδιού ή μηλόξυδου. Αφού τελειώσετε, αφήστε το μείγμα να καθίσει όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, ξεπλύνετε την αποχέτευση με ζεστό νερό βρύσης.

Αυτή η μέθοδος είναι πιο έντονη από την προηγούμενη του ζεστού νερού αλλά απαιτεί υπομονή για να δράσει. Αν φυσικά το βούλωμα δεν είναι πολύ σκληρό ή αρκετά ογκώδες. Στην περίπτωση που βιάζεστε πολύ προχωρήστε καλύτερα στην επόμενη κλασική αλλά ευρέως αποτελεσματική μέθοδο της βεντούζας.

Πως ξεβουλώνω το νιπτήρα με βεντούζα (έμβολο)

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΙΠΤΗΡΑ

Δύο τύποι εμβόλων αποστράγγισης είναι συνηθισμένοι για οικιακή χρήση: το έμβολο κυπέλλου και το έμβολο φλάντζας (ονομάζεται επίσης έμβολο τουαλέτας). Για εργασία σε λεκάνη χρησιμοποιήστε το έμβολο φλάντζας ενώ για το νιπτήρα, χρησιμοποιήστε το έμβολο κυπέλλου.

Προετοιμαστείτε για βύθιση
Σφραγίστε την έξοδο υπερχείλισης του νιπτήρα που βρίσκεται στο επάνω μέρος του μπολ του νιπτήρα, ακριβώς κάτω από το χείλος. Καλύψτε την τρύπα με μια κολλητική ταινία ή γεμίστε την με ένα υγρό πανί. Αφαιρέστε το πώμα του νιπτήρα ή ξεβιδώστε το αν είναι βιδωμένο ώστε το άνοιγμα της αποχέτευσης να είναι ελεύθερο.

Γεμίστε με νερό
Γεμίστε το νιπτήρα με αρκετό νερό. Αυτό θα επιτρέψει στο κύπελλο της βεντούζας να σχηματίσει μια σφιχτή σφράγιση.

Σφραγίστε το έμβολο
Τοποθετήστε τη βεντούζα πάνω από το άνοιγμα αποστράγγισης και βεβαιωθείτε ότι έχει καλή στεγανοποίηση στην επιφάνεια γύρω από την τρύπα.

Χρησιμοποιήστε το έμβολό σας
Χρησιμοποιώντας γρήγορες, απότομες βυθίσεις, ύψους 2-3 εκατοστών, αντλήστε πάνω και κάτω αρκετές φορές για να προσπαθήσετε να καθαρίσετε το εμπόδιο. Μπορεί να χρειαστεί να κρατήσετε το χέρι σας πάνω από την κολλητική ταινία ή το βρεγμένο πανί που σφραγίζει το άνοιγμα υπερχείλισης γιατί η πίεση του αέρα που προκαλείται από την κίνηση κατάδυσης μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση της ταινίας.

Ρίξτε νερό
Αφήστε τη βρύση να λειτουργήσει για ένα ή δύο λεπτά εφόσον η αποστράγγιση πλέον είναι ελεύθερη και καθαρή από εμπόδια.

Αφαιρέστε την κολλητική ταινία από την έξοδο υπερχείλισης και επανατοποθετήστε ή βιδώστε το πώμα αποστράγγισης.

Πως ξεβουλώνω το νιπτήρα με ατσαλίνα

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΙΠΤΗΡΑ

Τα «φίδια αποστράγγισης» ή τα «υδραυλικά φίδια» ή «ατσαλίνα» είναι εργαλεία που μπορείτε να αγοράσετε στο τοπικό σας κατάστημα σιδηρικών και χρωμάτων. Τα φίδια αποστράγγισης έχουν ένα κουλουριασμένο μεταλλικό σύρμα με ένα ευρύτερο κενό στο άκρο.

Πριν ξεκινήσετε καλό είναι να αφαιρέσετε το πώμα στο άνοιγμα αποστράγγισης του νιπτήρα (όπως στη μέθοδο της βεντούζας) ώστε να είναι ευκολότερη η δίοδος της ατσαλίνας. Για να το χρησιμοποιήσετε, πρέπει απλώς να γυρίσετε μία μανιβέλα για να περιστρέψετε το σύρμα καθώς κινείται μέσω του σωλήνα αποστράγγισης. Εάν το φράξιμο προκαλείται από ένα πυκνό, αλλά θρυμματιζόμενο εμπόδιο, το φίδι αποστράγγισης μπορεί να το σπάσει ώστε να επιτρέψει τη ροή του νερού. Ένα εμπόδιο όπως τρίχες μπορεί να κολλήσει ή να τραβηχτεί από τον κοχλία, επιτρέποντας στον χειριστή να το τραβήξει όταν η ατσαλίνα γυρίζει προς τα πίσω κι εξέρχεται. Καθώς ο κοχλίας περιστρέφεται, ακουμπά επίσης στα εσωτερικά τοιχώματα του σωλήνα, αφαιρώντας αφρό σαπουνιού, σκληρά ορυκτά και λάδι.

Προσέξτε με αυτή τη μέθοδο να κάνετε απαλές κινήσεις για να μην φθείρετε τα τοιχώματα του σωλήνα καθώς καθοδηγείτε την ατσαλίνα.

Πως ξεβουλώνω το νιπτήρα καθαρίζοντας το σιφόνι

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΙΠΤΗΡΑ

Ένας συνηθισμένος λόγος για το φράξιμο του νιπτήρα οφείλεται στο ότι υλικά όπως τρίχες και αφροί σαπουνιού έχουν κολλήσει στο «σιφόνι» κάτω από το νιπτήρα. Το σιφόνι είναι ένα υδραυλικό εξάρτημα που έχει διάφορους σκοπούς. Παγιδεύει τα σκουπίδια που έχουν αποστραγγιστεί από το νεροχύτη και τα εμποδίζει να σχηματίσουν φράξιμο βαθιά μέσα στο υδραυλικό σύστημα. Επίσης χρησιμεύει παράλληλα και για την αποφυγή της δυσοσμίας του αποχετευτικού συστήματος καθώς δεν αφήνει τα αέρια της αποχέτευσης να περάσουν μέσα στο σπίτι.

Θα χρειαστεί να αποσυναρμολογήσετε το σιφόνι κάτω από το νιπτήρα ξεβιδώνοντάς το ώστε να καθαρίσετε τα υλικά που το έχουν βουλώσει. Να φορέσετε γάντια και να βάλετε ένα κουβά κάτω από το σιφόνι γιατί θα πέσουν τα νερά που βρίσκονται μέσα του κατά την αποσυναρμολόγηση. Ξεπλύνετε καλά όλα τα λίπη, τις τρίχες και τις συσσωματώσεις.

Συναρμολογήστε το σιφόνι με την ίδια τακτική που το αποσυναρμολογήσατε. Αν το σιφόνι έχει αλλοιωθεί ή φθαρεί πιθανόν θα πρέπει να το αλλάξετε. Ρίξτε νερό στο νιπτήρα και ελέγξτε αν αποστραγγίζει καλά. Αν το πρόβλημα συνεχίζεται τότε υπάρχει κάποιο εμπόδιο βαθύτερα στο σωλήνα και καλό είναι να καλέσετε έναν εξειδικευμένο τεχνικό αποχετεύσεων.

Υπηρεσίες για Αποφράξεις και Συντηρήσεις Αποχετεύσεων

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΙΠΤΗΡΑ

Χρήσιμα άρθρα από συνεργάτες

Απόφραξη νιπτήρα