ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΤΕ

15 €24 ώρες - 365 ημέρες

Η πρότασή μας για να είστε πάντα καθαροί και κερδισμένοι!

Ξεβούλωμα λεκάνης με ατσαλίνα (Ηλεκτρική & Χειροκίνητη)

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ ΜΕ ΑΤΣΑΛΙΝΑ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η λεκάνη της τουαλέτας σας μπορεί να βουλώσει. Από τη συσσώρευση σκουπιδιών,  όπως σερβιέτες και υγρά μαντηλάκια μέχρι κολλημένα αντικείμενα όπως στυλό, πλαστικά, παιχνίδια και μεγάλα κομμάτια από σαπούνι. Μερικές φορές, μπορεί να αφορά και αποχετευτικές κατασκευές και εγκαταστάσεις. Εάν προσπαθήσατε αλλά δε φθάσατε σε αίσιο αποτέλεσμα με τα κοινά εργαλεία και τις γνωστές μεθόδους αποφράξεων, η ατσαλίνα ή το λεγόμενο «φίδι αποχέτευσης» ή «υδραυλικό φίδι» μπορεί να σας βοηθήσει.

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ ΜΕ ΑΤΣΑΛΙΝΑ

Η ατσαλίνα έχει μια λαβή και ένα εύκαμπτο μακρύ συρμάτινο πηνίο με άκρη κεφαλής σαν τιρμπουσόν που ελίσσεται στην τουαλέτα σας για να εντοπίσει, να σπάσει και να καθαρίσει τα επίμονα φράγματα που μπορεί να κάθονται βαθιά στους σωλήνες αποχέτευσης και να πραγματοποιήσει απόφραξη στη λεκάνη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εισάγετε προσεκτικά το άκρο της κεφαλής στην αποχέτευση και στη συνέχεια να σπρώξετε απαλά προς τα κάτω ενώ περιστρέφετε τη λαβή. 

Αυτή είναι μια γρήγορη λύση, ιδανική για ελαφριά φράγματα, που άλλα συμβατικά εργαλεία όπως το έμβολο δεν μπορούν να χειριστούν. Αυτή είναι επίσης μια λύση που πρέπει να δοκιμάσετε πριν καλέσετε έναν ειδικό.

Ενώ οι περισσότερες ατσαλίνες λειτουργούν με το χέρι, έχουν περιστρεφόμενη λαβή ή μανιβέλα για να απελευθερώνει και να μαζεύει το καλώδιο, υπάρχουν και ηλεκτρικές εκδόσεις (τύμπανο & κινητήρας). Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός σχετικά με τα βήματα για την απόφραξη με χρήση υδραυλικού φιδιού (ατσαλίνας).

Απόφραξη λεκάνης τουαλέτας με ατσαλίνα

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ ΜΕ ΑΤΣΑΛΙΝΑ

Συγκεντρώστε όλα τα απαραίτητα είδη που θα χρειαστείτε για την εφαρμογή Τα εργαλεία που χρειάζεστε είναι τα εξής:

 • Λαστιχένια γάντια
 • Προστατευτικά γυαλιά
 • Κουβάς καθαρισμού
 • Οικιακό απορρυπαντικό ή χλωρίνη
 • Φίδι αποχέτευσης υδραυλικού (ατσαλίνα)
 • Πετσέτες

Βήματα

 1. Απομακρύνετε τα αντικείμενα γύρω από τη λεκάνη της τουαλέτας για τυχόν ακαταστασία. Απλώστε μια-δυο πετσέτες γύρω από τη βάση της λεκάνης. Βάλτε τον κουβά δίπλα στη λεκάνη. Φορέστε γάντια, γυαλιά και οποιαδήποτε άλλη προστατευτική ενδυμασία.
 2. Τοποθετήστε το άκρο του κοχλία στη λεκάνη της τουαλέτας, έτσι ώστε να δείχνει προς τα κάτω στην αποχέτευση.
 3. Ξεκινήστε να ξετυλίγετε το φίδι κρατώντας τη λαβή και σπρώχνοντας προς τα κάτω στη λεκάνη προς το φράγμα. Κρατήστε τη λαβή του φιδιού όσο το δυνατόν πιο κοντά στην είσοδο της αποχέτευσης. Όσο λιγότερο χαλαρό είναι το καλώδιο της ατσαλίνας, τόσο πιο καλά μπορείτε να το ελέγξετε.
 4. Όταν αισθάνεστε ότι το καλώδιο αντιμετωπίζει κάποια μορφή αντίστασης, αυτό σημαίνει ότι έχετε φτάσει στο φράξιμο ή το εμπόδιο. Μετακινήστε ή περιστρέψτε το κεφάλι μπρος-πίσω και πάνω-κάτω καθώς τρυπάτε το φράγμα για να το σπάσετε. Συνεχίστε να βυθίζετε μέχρι να μην αισθάνεστε πλέον αντίσταση και το φίδι να ξετυλιχθεί σε όλο του το μήκος.
 5. Τραβήξτε την ατσαλίνα έξω και ελέγξτε για τυχόν υπολείμματα από διάφορα υλικά που δημιουργούν το μπλοκάρισμα. Καθαρίστε το και ρίξτε τα υπολείμματα φράγματος στον κάδο σκουπιδιών.
 6. Ξεπλύνετε για να ελέγξετε εάν το φράξιμο έχει καθαριστεί πλήρως.
 7. Εάν το φράξιμο δεν έχει ακόμη καθαριστεί, επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία έως ότου η λεκάνη της τουαλέτας σας να μπορεί να ξεπλυθεί κανονικά.
 8. Το τελευταίο βήμα είναι να καθαρίσετε την τουαλέτα για να απαλλαγείτε από κάθε βρωμιά που μπορεί να εμφανιστεί λόγω αποφράξεων. Χρησιμοποιήστε το οικιακό απορρυπαντικό για να καθαρίσετε καλά την τουαλέτα, καθώς και τον κάδο που χρησιμοποιείται για να αδειάσετε τα σκουπίδια. Κάντε ένα τελευταίο ξέβγαλμα με χλωρίνη και ζεστό νερό για να απολυμάνετε τη λεκάνη της τουαλέτας και τον κάδο. Κάντε το ίδιο για τον κοχλία πριν τον μαζέψετε προς αποθήκευση.

Πώς να ξεβουλώσετε με ηλεκτρική ατσαλίνα

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ ΜΕ ΑΤΣΑΛΙΝΑ

Μία ηλεκρομηχανική ατσαλίνα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως ένα χειροκίνητο φίδι τουαλέτας, αλλά λειτουργεί και περιστρέφεται με ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτός ο τύπος δε θέλει ιδιαίτερο χειρισμό για να μπει μέσα στην αποχέτευση, απλά πιέζετε προς τα εμπρός και προς τα πίσω για τη λειτουργία του.

Τα ηλεκτρικά φίδια είναι δύο τύπων. Φίδι τύμπανο που τροφοδοτείται με εξάρτημα τρυπανιού και φίδι με ενσωματωμένο κινητήρα ισχύος.

Για τον τύπο τυμπάνου, πρέπει να συνδέσετε ένα ηλεκτρικό τρυπάνι στον άξονα για να το λειτουργήσετε. Τα περισσότερα από τα φίδια τυμπάνου έχουν πόμολα που σας βοηθούν στην περιστροφή. 

Με την ατσαλίνα ρεύματος, δε χρειάζεστε το ηλεκτρικό τρυπάνι. Έρχεται με ενσωματωμένο κινητήρα που ελέγχει την ταχύτητα του καλωδίου.

Βήματα για να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρομηχανική ατσαλίνα

Τα αντικείμενα που θα χρειαστείτε για την εργασία περιλαμβάνουν:

 • Λαστιχένια γάντια και προστατευτικά γυαλιά
 • Κάδο
 • Εξοπλισμό καθαρισμού
 • Την Ηλεκτρική ατσαλίνα

Μέθοδος

 1. Προετοιμάστε την τουαλέτα τοποθετώντας τον κουβά και πανί κοντά στη λεκάνη για να καλύψετε τυχόν πιτσιλίσματα νερού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόσβαση στην παροχή ρεύματος. Φορέστε τα γάντια και τα γυαλιά.
 2. Συνδέστε το ηλεκτρική ατσαλίνα σε μια παροχή ρεύματος και τοποθετήστε το κεφάλι στην αποχέτευση της τουαλέτας.
 3. Πατήστε το κουμπί προς τα εμπρός για να ξετυλίξετε το φίδι και να εισχωρήσει μέσα στην αποχέτευση. Μόλις νιώσετε κάποια αντίσταση, ανοίξτε το ρεύμα μέχρι να καθαριστεί η απόφραξη.
 4. Μόλις καθαριστεί η αποχέτευση, πατήστε το κουμπί προς τα πίσω στο ηλεκτρικό φίδι για να το βγάλετε από την αποχέτευση.
 5. Ξεπλύνετε την τουαλέτα για να βεβαιωθείτε ότι η απόφραξη έχει πράγματι φύγει. Εάν όχι, επαναλάβετε τα βήματα.
 6. Το τελευταίο βήμα είναι να καθαρίσετε την ατσαλίνα και τυχόν βρωμιά που μαζεύτηκε από τη διαδικασία. Λίγη χλωρίνη, ελαφρώς ζεστό νερό και ένα απολυμαντικό μπορούν εύκολα να ολοκληρώσουν τη δουλειά. Τρίψτε καλά την τουαλέτα και τα εργαλεία (φίδι και οποιοδήποτε άλλο εργαλείο) καθώς την ξεπλένετε και με ζεστό νερό. Αφήστε τα εργαλεία να στεγνώσουν πριν την αποθήκευση

Συμβουλές

 • Μη σπρώχνετε τον κοχλία στην αποχέτευση με πολλή δύναμη, μπορεί να βλάψει την τουαλέτα σας ή να μη γλιστρήσει ομαλά.
 • Εάν πιστεύετε ότι ο κοχλίας μπορεί να έχει κολλήσει στο φράγμα, τραβήξτε την ατααλίνα από την αποχέτευση. Μερικές φορές μπορεί να εξέλθει μαζί και το φράγμα.
 • Μην μπλοκάρετε τον κοχλία στα τοιχώματα της αποχέτευσης της τουαλέτας. Εάν ακούτε θορύβους απόξεσης, τότε θα πρέπει να σταματήσετε να βυθίζετε και να εφαρμόσετε ξανά.
 • Για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία απόφραξης της λεκάνης της τουαλέτας σας με την ατσαλίνα, ξεκινήστε μαλακώνοντας τη φραγή. Προσθέστε ένα καθαριστικό αποχέτευσης στη λεκάνη της τουαλέτας και αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά έως μισή ώρα. Μία άλλη επιλογή είναι να ρίξετε υγρό σαπούνι πιάτων ή χλωρίνη ή ξύδι.

Γιατί η ατσαλίνα δεν περιστρέφεται

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ ΜΕ ΑΤΣΑΛΙΝΑ

Η ατσαλίνα δε θα κάνει περιστροφή αν έχει βουλώσει, αν ασκείτε πολύ πίεση, αν είναι πολύ μεγάλο, ή αν συγκρατείται σε ένα εμπόδιο που συνήθως προκαλείται από τη διάβρωση του σωλήνα.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το σωστό φίδι αποχέτευσης (ατσαλίνα). Δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό. Μόλις αποκτήσετε τη σωστή ατσαλίνα, βεβαιωθείτε ότι τη χρησιμοποιείτε σωστά στην τουαλέτα σας. Εισάγετε την κεφαλή στην αποχέτευση και σπρώξτε πολύ αργά και απαλά χωρίς να στριφογυρίζετε.

Όταν η ατσαλίνα έχει κολλήσει και δεν μπορεί να πάει μακρύτερα, αυτό συνήθως υποδηλώνει ότι έχει χτυπήσει το φράγμα και ότι είναι ώρα να περάσει αργά την κεφαλή μέσα από το φράγμα.

Εάν αισθάνεστε ότιη ατσαλίνα έχει κολλήσει σε μια γωνία, προσπαθήστε να χειριστείτε τον στρόφαλο αντίστροφα. Αυτό κάνει το κεφάλι να κουνιέται μπρος πίσω, καθαρίζοντας έτσι το φράξιμο.

Μειονεκτήματα στη χρήση ατσαλίνας

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ ΜΕ ΑΤΣΑΛΙΝΑ

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ατσαλίνα έχει και μειονεκτήματα. Παρακάτω είναι μερικά μειονεκτήματα:

 • Το απροστάτευτο μακρύ καλώδιο θα χαράξει την εμαγιέ λεκάνη της τουαλέτας σας αφήνοντας γρατζουνιές.
 • Το καλώδιο περιέλιξης μπορεί να είναι πολύ στενό ή πολύ φαρδύ. Αν είναι πολύ στενό δεν μπορεί να σπάσει τα φράγματα. Αν είναι πολύ φαρδύ δεν μπορεί να στριφογυρίσει σε στενούς σωλήνες. 
 • Το σχήμα του άκρου της κεφαλής δεν έχει σχεδιαστεί για να πιάνει και να αφαιρεί αποτελεσματικά τα σκληρά φράγματα της λεκάνης της τουαλέτας.

Η καλύτερη επιλογή είναι να δοκιμάσετε ένα είδος ατσαλίνας που λέγεται τρυπάνι. Είναι ένα είδος ατσαλίνας που λειτουργεί με τις περισσότερες τουαλέτες. Έχει λαστιχένιο μανίκι που προστατεύει τη λεκάνη της τουαλέτας από γρατζουνιές. Μπορεί να ξεπεράσει την πρώτη στροφή, να κρατήσει τα υπολείμματα στο μήκος του βραχίονα και να περιστρέφει το πηνίο για να αγκιστρώσει ξένα αντικείμενα. 

Πώς να ξεβουλώσετε χωρίς ατσαλίνα

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ ΜΕ ΑΤΣΑΛΙΝΑ

Εάν για οποιονδήποτε λόγο, δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε ατσαλίνα για να ξεβουλώσετε τη λεκάνη, υπάρχουν διάφορες άλλες επιλογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Μια συρμάτινη κρεμάστρα

Είναι λεπτή, μεταλλική και πιο ανθεκτική από οποιοδήποτε άλλο οικιακό αντικείμενο. Θα χρειαστεί να διαμορφώσετε την κρεμάστρα σε ένα μακρύ σύρμα τόσο ώστε να χωράει στην αποχέτευση. Μπορείτε να επιλέξετε μια εντελώς ίσια κρεμάστρα ή να τη λυγίσετε λίγο και να δημιουργήσετε ένα γάντζο για να αποφύγετε την καταστροφή του εσωτερικού της αποχέτευσης. 

Σαπούνι πιάτων και ένας κουβάς ζεστό νερό

Αυτή η συγκεκριμένη μέθοδος λειτουργεί ως καθαριστικό αποχέτευσης, δεν θα λερώσετε τα χέρια σας για να ρίξετε κάτι στην αποχέτευση. Απλώς πάρτε έναν κουβά με ζεστό νερό, προσθέστε λίγο υγρό σαπούνι πιάτων στο νερό. Ρίξτε το ζεστό νερό στην αποχέτευση και περιμένετε να φύγει το φράξιμο.

Μαγειρική σόδα και ξύδι

Αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετικά συνηθισμένη, ειδικά όταν αποφράσσεται το νεροχύτη στην κουζίνα. Ρίχνετε ολόκληρο το κουτί με μαγειρική σόδα μέσα στην τουαλέτα και μετά προσθέτετε σιγά σιγά το ξύδι. Μπορεί να βγει λίγος αφρός αλλά αυτή είναι ακριβώς η αντίδραση. Αφήστε το μείγμα να καθίσει για λίγη ώρα και ξεπλύνετε την τουαλέτα.

Χημικά καθαρισμού αποχετεύσεων

Η επόμενη μέθοδος είναι η χρήση καθαριστικών αποχέτευσης που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ. Αν οι παραπάνω μέθοδοι απόφραξης δεν σας κάνουν, απλά πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ και αγοράστε καθαριστικό αποχέτευσης. Ρίξτε το στη λεκάνη της τουαλέτας και αφήστε το να δράσει για να μαλακώσει το βούλωμα. Μετά από περίπου μισή ώρα, ξεπλύνετε τη λεκάνη της τουαλέτας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα χημικά καθαριστικά είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Επίσης, αν δεν ξεβουλώσει η λεκάνη μετά την πρώτη προσπάθεια με χημικά του εμπορίου μην το επιχειρήσετε δεύτερη φορά γιατί είναι επικίνδυνο για τους σωλήνες.

Η βεντούζα (Έμβολο)

Επιστροφή στην κλασσική και παμπάλαια μέθοδο χρήσης του εμβόλου. Περίπου στο 80 με 90% των περιπτώσεων, το έμβολο κάνει πάντα δουλειά. Απλώς πρέπει να αναρροφήσετε την αποχέτευση με σταθερό τρόπο και λίγη δύναμη για να ξεβουλώσετε την απόφραξη. Δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι εμβόλου, προτιμήστε ένα που ταιριάζει τέλεια στην αποχέτευση της τουαλέτας σας.