ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΤΕ

15 € 24 ώρες - 365 ημέρες

Η πρότασή μας για να είστε πάντα καθαροί και κερδισμένοι!

Τι είναι το σιφώνι, πως να το ξεβουλώσετε και να το καθαρίσετε

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ. Όταν σε κάποιο σημείο του σπιτιού π.χ. στο νεροχύτη της κουζίνας, σταματά η αποστράγγιση του νερού, τότε κάπου υπάρχει βούλωμα. Τις περισσότερες φορές αυτό προέρχεται από βουλωμένο σιφώνι. Μπορείτε να διορθώσετε μόνοι σας αυτό το πρόβλημα ακολουθώντας τις οδηγίες αυτού του άρθρου.

Τι είναι το σιφώνι και γιατί χρειάζεται

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ

Το σιφώνι είναι ένα από τα κύρια εργαλεία του συγκροτήματος αποχέτευσης σε κάθε κτίριο κατοικιών, διαμέρισμα ή όπου υπάρχει αποχετευτικό σύστημα. Το κύριο καθήκον του είναι να προστατεύει τον αποχετευτικό αγωγό από το φράξιμο, τη στιγμή που περνά μέσα του το νερό που εισέρχεται εκεί από μια πηγή (βρύση νεροχύτη, νιπτήρα, μπάνιου). Επίσης, προστατεύει το εσωτερικό του σπιτιού από τις άσχημες μυρωδιές που δημιουργούνται λόγω των συγκεντρωμένων ακαθαρσιών με την πάροδο του χρόνου.

Για να μπορέσει το σιφώνι να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη λειτουργία αποστράγγισης νερού, πριν το προμηθευτείτε προς εγκατάσταση κατά τη διάρκεια της κατασκευής των αποχετευτικών ειδών, πρέπει πρώτα να υπολογίσετε το φορτίο στο οποίο πρέπει να ανταπεξέλθει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα όταν πρόκειται για επαγγελματική χρήση.

Τα είδη των σιφωνίων, η λειτουργία και η χρήση τους

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ

Στα ράφια των καταστημάτων με υδραυλικές εγκαταστάσεις, μπορείτε να βρείτε διάφορους τύπους σιφωνίων τα οποία ανάλογα με τον τρόπο χρήσης τους μπορούν να χωριστούν σε ομάδες. Έτσι έχουμε σιφώνια για:

 • υπόγειο γκαράζ
 • νεροχύτες
 • κουζίνες
 • μπανιέρες
 • πλυντήριο
 • λεκάνη τουαλέτας
 • καμπίνα ντους (διαδρομή)
 • σιφώνια δαπέδου

Ανεξάρτητα από το σημείο του σπιτιού ή του κτιρίου που θα εφαρμοστεί, τα σιφώνια χωρίζονται επίσης ανάλογα με τα κατασκευαστικά / σχεδιαστικά τους χαρακτηριστικά σε:

 • Σιφώνι σε κυματοειδή μορφή
 • Σιφώνι σε σχήμα μπουκάλι (φιάλης)
 • Σιφώνι σωλήνας P

Τα μοντέλα σιφωνίων σε σχήμα σωλήνα ή φιάλης μπορούν να προσαρτηθούν σε οποιοδήποτε εξοπλισμό. Όσο για τα κυματοειδή μοντέλα, είναι προτιμότερο να μην τα χρησιμοποιείτε στην κουζίνα, λόγω του ότι λερώνονται πολύ γρήγορα και απαιτούν συχνό καθάρισμα.

Υπάρχουν επίσης επίπεδα σιφώνια που σχετίζονται με δίσκους ντους ή άλλα μέρη όπου η σύνδεση γίνεται σε περιορισμένο χώρο.

Τα σιφώνια μπορούν να εξοπλιστούν με πρόσθετες βρύσες για τη σύνδεση πολλών συσκευών, καθώς και με σύστημα υπερχείλισης που προστατεύει το σιφώνι από υπερχείλιση.

Κυματοειδές σιφώνι

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ ΚΥΜΑΤΟΕΙΔΕΣ

Αυτή είναι η απλούστερη επιλογή σιφωνιού, επομένως αυτή η επιλογή κοστίζει λιγότερο από τα υπόλοιπα. Στην καρδιά της συσκευής βρίσκεται ένας κυματοειδής σωλήνας που μπορεί να λυγίσει όπως θέλετε.

Για σύνδεση με νεροχύτη ή άλλο εξοπλισμό υδραυλικών εγκαταστάσεων, υπάρχει ένα επάνω τμήμα που διαθέτει σχάρα αποστράγγισης και ένα μπουλόνι με παξιμάδι σύσφιξης για στερέωση. Τέτοια μοντέλα δεν είναι εξοπλισμένα με υπερχείλιση ή πρόσθετα ακροφύσια.

Τα σιφώνια σε σχήμα μπουκαλιού – φιάλης

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ - ΜΠΟΥΚΑΛΙ

Η συσκευασία ενός τέτοιου σιφωνιού περιλαμβάνει:

 1. Το σωλήνα που απαιτείται για τη σύνδεση του σιφωνιού.
 2. Κλάδος (σωλήνας διακλάδωσης εξόδου), ο οποίος συνδέεται με την αποχέτευση.
 3. Η φιάλη που αντιπροσωπεύει τη δεξαμενή του σιφωνιού.
 4. Παξιμάδια σύσφιξης, τα οποία απαιτούνται για τη συναρμολόγηση της δομής.
 5. Δακτύλιοι

Η λειτουργία αυτού του τύπου σιφωνιού είναι η εξής. Μια ορισμένη ποσότητα νερού συσσωρεύεται στη φιάλη, η οποία δημιουργεί μια κλειδαριά νερού. Μεταξύ άλλων, στο μπουκάλι συσσωρεύονται και μεγάλα σωματίδια σκουπιδιών.

Αυτοί οι τύποι σιφωνιού καθαρίζονται πιο εύκολα, επομένως είναι οι πιο δημοφιλείς. Για να το καθαρίσετε, απλώς αποσυνδέστε το σωλήνα εξόδου.

Σιφώνια σωλήνων σχήματος P ή S ή U

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ - ΣΧΗΜΑ P

Ένα τέτοιο σιφώνι αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Το επάνω στοιχείο που είναι εγκατεστημένο στο νεροχύτη, την μπανιέρα ή το νεροχύτη. Η τοποθέτηση πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μπουλόνι.
 2. Το μεσαίο στοιχείο είναι ένας άκαμπτος σωλήνας σχήματος S ή U.
 3. Το κάτω στοιχείο για την έξοδο προς την αποχέτευση.

Αυτόματο, ημιαυτόματο και σιφώνι χειρός

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ

Όλες οι σύγχρονες επιλογές σιφωνίων διαχωρίζονται ανάλογα με τη μέθοδο εργασίας σε:

 • Αυτόματο
 • Ημιαυτόματο
 • Σιφώνια χειρός

Αυτόματο σιφώνι

Χάρη στον πρόσθετο αυτοματισμό, ο οποίος είναι εξοπλισμένος στο σιφώνι, ο εξοπλισμός ρυθμίζεται ανεξάρτητα με τη στάθμη του νερού στην υδραυλική συσκευή. Υπάρχουν 2 τύποι αυτόματων επιλογών:

 • με λαβή για άνοιγμα του φελλού
 • σιφώνια με συσκευή κλικ-κλακ, όταν το καπάκι αποστράγγισης είναι τοποθετημένο σε ειδικό πείρο, ο οποίος ενεργοποιείται με ένα κλικ.

Ημιαυτόματο σιφώνι

Αυτό το είδος σιφωνιού είναι εξοπλισμένο με μια συσκευή που εμποδίζει τη διάδοση της μυρωδιάς στο δωμάτιο. Μεταξύ των χαρακτηριστικών σχεδιασμού, μπορούν να σημειωθούν τα ακόλουθα:

 • το καλώδιο μετακινεί το κάλυμμα αποστράγγισης
 • για να ενεργοποιήσετε την κίνηση του καλωδίου, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη λαβή που βρίσκεται στην οπή υπερχείλισης

Η ευκολία είναι ότι για να ενεργοποιήσετε το κάλυμμα αποστράγγισης δεν χρειάζεται να βάλετε τα χέρια σας στο νερό.

Σιφώνι χειρός

Αυτή η έκδοση του σιφωνιού είναι εξαιρετικά απλοποιημένη. Το κάλυμμα αποστράγγισης είναι ξεχωριστό και για να ξεκινήσει η αποστράγγιση του νερού, χρειάζεται μόνο να το αφαιρέσετε από την τρύπα. Για να γεμίσετε με νερό, η τρύπα πρέπει να είναι κλειστή. Το κάλυμμα μπορεί να κρατηθεί χωριστά ή να στερεωθεί χρησιμοποιώντας μια αλυσίδα στο τμήμα της υπερχείλισης.

Ξεβούλωμα σιφωνιού χωρίς αποσυναρμολόγηση ή αφαίρεση

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ

Για να καθαρίσετε το σιφώνι χωρίς αποσυναρμολόγηση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές τεχνικές:

 • υδραυλική αντλία
 • βεντούζα
 • ατσαλίνα
 • σόδα
 • χημικά καθαριστικά

Απόφραξη με υδραυλική αντλία για ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ

Η πιεστική υδραυλική αντλία μπορεί να αντιμετωπίσει ισχυρά μπλοκαρίσματα. Η διαδικασία καθαρισμού πραγματοποιείται με νερό, το οποίο παρέχεται υπό υψηλή πίεση, ώστε να είναι δυνατός ο καθαρισμός της απόφραξης. Η αρχή λειτουργίας είναι η εξής:

 1. Το νερό εισέρχεται στην αντλία και προσαρτάται στην οπή αποστράγγισης.
 2. Με επαναλαμβανόμενη πίεση του νερού το βούλωμα απομακρύνεται.

Μπορείτε να δοκιμάσετε και με το λάστιχο που ποτίζεται αφού προσαρτήσετε ένα πιεστικό πιστόλι στην άκρη του.

Απόφραξη με βεντούζα για ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ

Αυτή είναι μια διαφορετική εκδοχή που αντικαθιστά τη λειτουργία της υδραυλικής αντλίας, λειτουργεί χειροκίνητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τον καθαρισμό των σιφωνίων, αλλά γενικότερα και για σωλήνες αποχέτευσης. Η συσκευή της βεντούζας είναι απλή και αποτελείται μόνο από μια ξύλινη λαβή και μια λαστιχένια επένδυση.

Χρησιμοποιήστε τη βεντούζα ως εξής:

 1. Να υπάρχει μια μικρή ποσότητα νερού εκεί που θέλετε να αποστραγγίσετε π.χ. στην μπανιέρα ή στο νεροχύτη.
 2. Το ελαστικό μέρος του εμβόλου πρέπει να κλείσει ερμητικά την οπή αποστράγγισης.
 3. Θα χρειαστούν αρκετές πιέσεις με τη βεντούζα πριν αφαιρέσετε το ακροφύσιο από καουτσούκ από την οπή αποστράγγισης.

Με την κίνηση που κάνετε με το έμβολο δημιουργείται πίεση στο σύστημα αποχέτευσης, η οποία αφαιρεί την απόφραξη και δεν επιτρέπει στο βούλωμα να κατέβει χαμηλά στην αποχέτευση.

Αυτή είναι η πρώτη χειροκίνητη μέθοδος που πρέπει να καταφύγετε σε περίπτωση απόφραξης.

Χρήση μαγειρικής σόδας για ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ

Ένα μείγμα σπιτικής μαγειρικής σόδας με αλάτι και ξύδι μπορεί επίσης να καθαρίσει το μπλοκάρισμα. Χάρη στη χημική αντίδραση αυτών των συστατικών, θα διαβρωθεί το βούλωμα από οργανικά υπολείμματα. Για να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο, πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

 1. Ανακατέψτε μισό ποτήρι ξύδι με την ίδια ποσότητα σόδας.
 2. Αδειάζετε στην αποχέτευση και σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη.
 3. Περιμένετε 30-40 λεπτά.
 4. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Στις ίδιες αναλογίες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλάτι και σόδα, αλλά αφού μείνει το μείγμα στην αποχέτευση, είναι απαραίτητο να προσθέσετε κι ένα ποτήρι ζεστό νερό.

Χημικά καθαριστικά για ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ

Σύγχρονα χημικά καθαριστικά μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν γρήγορα τα μπλοκαρίσματα. Η διαδικασία είναι σχεδόν η ίδια, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το καθαριστικό πρέπει να επιλέγεται με βάση τον τύπο του σωλήνα.

Σχεδόν όλα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις ακόλουθες οδηγίες:

 1. Το προϊόν χύνεται στην αποχέτευση.
 2. Μένει συγκεκριμένο χρόνο.
 3. Ξεπλένεται με ζεστό νερό.

Είναι πολύ σημαντικό να τηρείτε όλα τα μέτρα  ασφαλείας όταν εργάζεστε με χημικά αποφρακτικά καθαριστικά και να ακολουθείτε ακριβώς τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στο εκάστοτε προϊόν καθώς υπάρχει κίνδυνος είτε να πάθετε εγκαύματα, είτε να εισπνεύσετε τοξικές ουσίες είτε να καταστρέψετε τους σωλήνες σας.

Απόφραξη με ατσαλίνα για ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ

Εάν κανένα από τα παραπάνω μέσα δεν βοήθησε, τότε πρέπει να πάτε στη ριζική μέθοδο καθαρισμού με ατσαλίνα. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας ή να καλέσετε ειδικό τεχνικό αποφράξεων. Η διαδικασία γίνεται ως εξής:

 1. Το καλώδιο εισάγεται σταδιακά στην οπή αποστράγγισης.
 2. Με τη βοήθεια κυκλικών κινήσεων εξαλείφεται η απόφραξη.

Καθαρισμός με αποσυναρμολόγηση σιφωνιού

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ

Εάν το φράγμα επιμένει τότε θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε το σιφώνι για να το καθαρίσετε πριν το επαναφέρετε στη θέση του. Η διαδικασία είναι η εξής:

 1. Κάτω από το σιφώνι, πρέπει να τοποθετήσετε έναν κουβά έτσι ώστε να πέσει το νερό που θα χυθεί όταν αποσυναρμολογήσετε.
 2. Κλείνουμε το κάρτερ του σιφωνιού, όπου πέφτουν όλα τα μικρά και μεγάλα σκουπίδια.
 3. Αφαιρέστε το μπλοκάρισμα από το κάρτερ.
 4. Επιθεωρήστε προσεκτικά το σιφώνι για συσσώρευση μεγάλης ποσότητας λίπους και μετά μπορείτε να ολοκληρώσετε τον καθαρισμό. Εάν υπάρχει μεγάλη συσσώρευση λιπών στα τοιχώματα, συνιστάται ο καθαρισμός του με ειδικά χημικά απορρυπαντικά.
 5. Απομένει μόνο να τοποθετήσετε το κάρτερ στη θέση του και να τοποθετήσετε το σιφώνι πίσω. Μετά τον έλεγχο, μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το σύστημα αποχέτευσης.

Κατά την επανασυναρμολόγηση, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η φλάντζα στο κάρτερ είναι στη θέση της για να αποφευχθεί η διαρροή νερού.


24 ώρες – 365 ημέρες
Αν έχετε πρόβλημα με οποιοδήποτε τύπο σιφωνίου, αρκεί ένα τηλεφώνημά σας για να επέμβουμε άμεσα.
6944 382825