Πώς να ξεβουλώσετε το νεροχύτη σας

Ο νεροχύτης είναι ένα είδος υγιεινής που βουλώνει συχνά. Το σημείο που εντοπίζεται συνήθως το πρόβλημα είναι στους σωλήνες ακριβώς κάτω από το νεροχύτη, οι οποίοι είναι λεπτότεροι και άρα πιο ευάλωτοι σε βουλώματα.

Για να ξεβουλώσετε το νεροχύτη σας, πρώτα αφαιρέστε το πώμα ώστε να μπορείτε να ρίξετε μια ματιά κάτω από τον αγωγό. Εάν το πώμα δεν βγαίνει, θα πρέπει να αφαιρέσετε τη ράβδο η οποία το συγκρατεί στη θέση του. Η ράβδος αυτή είναι βιδωμένη στο πώμα και στο σωλήνα κάτω από το νεροχύτη. Εκτείνεται οριζόντια μέσα στον αγωγό και καθορίζει το αν το πώμα θα πάει κάτω ή πάνω. Χρησιμοποιήστε μία πένσα για να χαλαρώσετε το παξιμάδι και να ελευθερώσετε τη ράβδο, προσέχοντας να μη χάσετε κάποιο εξάρτημά της, αφού τα εξαρτήματα της ράβδου μπορεί να είναι αναντικατάστατα. Επίσης, σημειώστε προς τα πού «κοιτάει» κάθε σημείο ψεκασμού του μηχανισμού, αφού εάν τα επανασυναρμολογήσετε ανάποδα μπορεί να έχετε διαρροή.

Αποφράξεις

Πολλές φορές, και μόνο η αφαίρεση της ράβδου είναι το μοναδικό που θα χρειαστεί να κάνετε αφού το αντικείμενο που προκαλεί την εμπλοκή πιθανώς θα βγει μαζί με το πώμα. Αν όμως το πώμα φαίνεται μαυρισμένο, έχει γλίτσα ή αν δε βγει κάποιο αντικείμενο που εμφανώς έχει προκαλέσει το βούλωμα, πρέπει να εξετάσετε το σωλήνα με ένα φακό. Αν έχετε οπτική επαφή με την πηγή του βουλώματος, χαλαρώστε την με ένα κατσαβίδι. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε τη γλίτσα από τον αγωγό ρίχνοντας νερό στο άνοιγμα ενώ ταυτόχρονα το καλύπτετε το άνοιγμα με το δάχτυλό σας, ένα σφουγγάρι ή ένα πανί για να μην υπερχειλίσει ο νεροχύτης. Αν όλα φαίνεται να λειτουργούν καλά, συναρμολογήστε το μηχανισμό του πώματος και κάντε μια μίνι απολύμανση στους σωλήνες, ρίχνοντας ζεστό νερό στο νεροχύτη. Γενικώς θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όλοι οι σωλήνες αποχετεύσεων συχνά αποτελούν εστίες μικροβίων και συνεπώς μολύνσεων. Καλό είναι λοιπόν να γίνονται τακτικές απολυμάνσεις με χρήση κατάλληλων ουσιών.

Εάν ο νεροχύτης παραμένει βουλωμένος, η δεύτερη και πιο δύσκολη μέθοδος είναι να αποσυναρμολογήσετε το μηχανισμό κάτω από το νεροχύτη. Αυτό θα σας δώσει άμεση πρόσβαση σε οποιαδήποτε εμπλοκή μέσα στους σωλήνες, καθώς και πρόσβαση στους μεγαλύτερους και κεντρικότερους αγωγούς μέσω ενός υδραυλικού φιδιού. Αν οι σωλήνες σας είναι παλιοί και διαβρωμένοι μπορεί να σπάσουν κατά την αποσυναρμολόγηση οπότε καλύτερα τη συγκεκριμένη μέθοδο να την εφαρμόσει κάποιος επαγγελματίας υδραυλικός.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η απόφραξη νιπτήρα με υδραυλικό φίδι είναι ακατάλληλο στην πρώτη περίπτωση, όταν δηλαδή αποσυναρμολογείτε απλά το μηχανισμό του πώματος. Μερικές φορές το φίδι λειτουργεί, αλλά η δύναμη που του ασκείτε μπορεί να ραγίσει ή ακόμα και να σπάσει μεταλλικούς και πλαστικούς σωλήνες που έχουν λεπτά τοιχώματα. Ταυτόχρονα, το φίδι δεν μπορεί πάντα να «στρίψει» βαθιά μέσα στο σωλήνα. Είναι λοιπόν προτιμότερο το φίδι να χρησιμοποιείται μόνο στη δεύτερη μέθοδο, όταν αποσυναρμολογηθεί πλήρως ο μηχανισμός κάτω από το νεροχύτη.
[rpwe limit=”10″ post_type=”page” thumb=”true” orderby=”date” excerpt=”false” length=”10″ thumb=”false”]