Κάντε μόνοι σας αποφράξεις σε νεροχύτες και μπανιέρες

Οι αποφράξεις βουλωμένων νεροχυτών και γενικώς των αποχετεύσεων δεν είναι μια ευχάριστη δουλειά. Για τους περισσότερους, ένας βουλωμένος νεροχύτης σημαίνει αυτόματα υδραυλικός. Σίγουρα ένας επαγγελματίας υδραυλικός γνωρίζει περισσότερα και μπορεί να κάνει αποφράξεις γρήγορα και αποτελεσματικά και είναι πάντα η προτεινόμενη και φυσικά η καλύτερη λύση. Παρόλα αυτά αν θέλετε να πειραματιστείτε, θα σας προτείνουμε κάποια πράματα που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μόνοι σας για να ξεβουλώσετε το νεροχύτη σας.

Οι Αποφράξεις πολύ συχνά γίνονται με τη γνωστή βεντούζα αναρρόφησης. Επειδή όμως, όπως έχουμε ξαναπεί, η μέθοδος αυτή βασίζεται στη δημιουργία κενού και στην εναλλαγή πίεσης και αναρρόφησης μέσα στους αγωγούς, πρέπει να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα νερού που κυκλοφορεί στους αγωγούς σας. Πώς θα το πετύχετε αυτό; Καλύψτε την τρύπα υπερχείλισης του νεροχύτη ή της μπανιέρας με ένα υγρό πανί. Υπάρχουν κάποια είδη υγιεινής που δε διαθέτουν τέτοια τρύπα, αλλά είναι σημαντικό, αν η μπανιέρα ή ο νεροχύτης σας διαθέτουν τέτοια τρύπα να την καλύψετε, προκειμένου να μην προτίθενται κι άλλα λύματα μέσα στους αγωγούς σας κατά την διαδικασία απόφραξης. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, αν δύο είδη υγιεινής αποστράγγισης επικοινωνούν μεταξύ τους (όπως δύο νεροχύτες κολλητά ο ένας στον άλλον), σημαίνει ότι μοιράζονται τον ίδιο μηχανισμό άρα και το ίδιο πρόβλημα. Καλό θα ήταν λοιπόν να καλύψετε με ένα υγρό πανί το πώμα που είναι δίπλα στο βουλωμένο.

Ήρθε η ώρα για τη βεντούζα. Δεδομένου ότι για να δημιουργηθεί το απαιτούμενο κενό είναι απαραίτητο το έμβολό της να σφραγίσει το σημείο το οποίο θέλετε να ξεβουλώσετε (το πώμα του νεροχύτης ή της μπανιέρας εν προκειμένω), βάλτε λίγη βαζελίνη στα χείλη του εμβόλου. Επίσης, εάν δεν έχει συσσωρευτεί αρκετό νερό, συμπληρώστε εσείς λίγο νερό έτσι ώστε να καλύπτει το κεφάλι του εμβόλου της βεντούζας. Ακολουθεί η γνωστή διαδικασία που έχουμε περιγράψει παλιότερα: κινείτε τη βεντούζα με δυνατές κινήσεις πάνω και κάτω. Λογικά, θα μπορείτε να αισθανθείτε το νερό να πηγαίνει πάνω και κάτω, σημάδι ότι η βασική αρχή της βεντούζας (το κενό) έχει τεθεί σε λειτουργία. Οι αποφράξεις με τη μέθοδο τη βεντούζας λοιπόν πετυχαίνουν μ’ αυτή ακριβώς την πίεση του κενού σε οτιδήποτε ευθύνεται για το βούλωμα. Μετά από κάμποσες τέτοιες παλινδρομικές κινήσεις, σηκώστε το έμβολο. Ιδανικά, εκείνη ακριβώς τη στιγμή, το νερό θα υποχωρήσει. Αν δεν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή, επιχειρήστε ξανά την ίδια ακριβώς μέθοδο. Δώστε κι άλλες ευκαιρίες στη βεντούζα αναρρόφησης πριν δοκιμάστε άλλο τρόπο απόφραξης.

Αν δεν επιτύχει η απόφραξη, μπορείτε να σκεφτείτε τη χρήση μεθόδων χημικής απόφραξης. Όπως όμως έχουμε ήδη συζητήσει, καλύτερα οι χημικές αποφράξεις να είναι η τελευταία τελευταία λύση, όταν έχετε δοκιμάσει όλα τα υπόλοιπα. Μην ξεχνάτε ότι σε περίπτωση που το βούλωμα είναι εκτεταμένο και τα νερά λιμνάζουν στο νεροχύτη ή τη μπανιέρα σας, οι χημικές αποφράξεις δε θεωρούνται οι πλέον κατάλληλες. Οπότε καλύτερα να εμπιστευτείτε τους ειδικούς!

Επίσης μην ξεχνάτε ότι λιμνάζοντα νερά – Αντλήσεις υδάτων  είναι εστίες μικροβίων – Μικροβιοκτονίες  και μολύνσεων. Συνεπώς συχνές Απολυμάνσεις όλων των σωληνώσεων κρίνονται απαραίτητες με τη χρήση φυσικά ειδικών προϊόντων.