ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΤΕ

15 €24 ώρες - 365 ημέρες

Η πρότασή μας για να είστε πάντα καθαροί και κερδισμένοι!

Βουλωμένη αποχέτευση του νιπτήρα στο μπάνιο

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟΣ ΝΙΠΤΗΡΑΣ. Ένας βουλωμένος νιπτήρα μπάνιου είναι ένα από τα πιο εύκολα προβλήματα τεχνικών αποφράξεων. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη γνώση, τα σωστά εργαλεία και να μην σας ενοχλεί να λερωθείτε λίγο. Σε αυτή την ενότητα  θα ρίξουμε μια ματιά στους πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικούς τρόπους για να ξεβουλώσετε το νιπτήρα του μπάνιου σας. Το να ξεβουλώσετε το βουλωμένο νιπτήρα του μπάνιου σας δεν είναι δύσκολο, ούτε και ιδιαίτερα χρονοβόρο. Μπορείτε να το κάνετε με προϊόντα σπιτιού που δημιουργούν απλές χημικές ενώσεις (ξύδι και μαγειρική σόδα) ή να αποστραγγίσετε την αποχέτευσή σας. Πιο κάτω θα καταλάβετε πώς λειτουργούν οι νιπτήρες και πώς μπορείτε να ξεβουλώσετε την αποχέτευση του νιπτήρα του μπάνιου σας.

Σημείωση: Εάν το βούλωμα του νιπτήρα του μπάνιου είναι συνεχές, ίσως να μην είναι στην επιφάνεια. Δείτε εδώ πώς μπορείτε να κάνετε επιθεώρηση της γραμμής αποχέτευσης με κάμερα καθώς και το κόστος επιθεώρησης των γραμμών αποχέτευσης.

Τι προκαλεί το φράξιμο του νιπτήρα του μπάνιου;

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟΣ ΝΙΠΤΗΡΑΣ

 1. Τρίχες: Το πλύσιμο του προσώπου σας, το ξύρισμα και άλλες δραστηριότητες που έχουν σχέση με το μάζεμα των τριχών στο νιπτήρα του μπάνιου σας μπορεί να είναι επιβλαβές για την αποχέτευση του νιπτήρα σας!
 2. Λίπος: Λάδι και λίπος μπορεί να συσσωρευτούν στις εσωτερικές επιφάνειες μέσα στο νιπτήρα του μπάνιου σας με την πάροδο του χρόνου. Ξεκινώντας η φραγή, η αποστράγγιση είναι αργή και αν δεν καθαριστεί γίνεται ολική.
 3. Είδη περιποίησης και άλλα υπολείμματα: Συστατικά όπως ίνες από βαμβάκι, οδοντικό νήμα, χαρτοπετσέτες (που δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται στην αποχέτευση σας από την αρχή) κ.λ.π.,συμβάλλουν στην βραδύτερη αποστράγγιση του νιπτήρα, προσθέτοντας πουρί στους σωλήνες.
 4. Σαπούνι και αφρός σαπουνιού: Αν συναντήσετε βουλωμένο νιπτήρα μπάνιου, το πιθανότερο είναι ότι ο ένοχος είναι το σαπούνι σας. Τα υγρά σαπούνια μπάνιου δημιουργούν αφρό που κατεβαίνει στην αποχέτευση και συσσωρεύεται στους σωλήνες, δημιουργώντας βουλώματα σε χρόνο μηδέν!
 5. Βαθύτερο βούλωμα: Ο νιπτήρας του μπάνιου σας καταλήγει στη γραμμή αποχέτευσης και αν υπάρχει κάποιο εμπόδιο πιο κάτω, και όχι κοντά στο σιφόνι τότε δεν μπορείτε εύκολα να τον αποφράξετε.
 6. Κατεστραμμένοι σωλήνες: Εάν ο νιπτήρας του μπάνιου σας αποστραγγίζεται αργά ή καθόλου, τότε ένας χαλασμένος σωλήνας ή σωλήνες μπορεί να δημιουργούν το πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση η καλύτερη επιλογή είναι να καλέσετε έναν ειδικό αποχετεύσεων.

Τι εργαλεία χρειάζομαι για να ξεβουλώσω την αποχέτευση του νιπτήρα του μπάνιου μου;

Το καθάρισμα της αποχέτευσης του νιπτήρα του μπάνιου σας δεν απαιτεί πολλά – μόνο αυτά τα απλά αντικείμενα:

 1. Φίδι υδραυλικού (ατσαλίνα)
 2. Κουβά
 3. Σφουγγάρι
 4. Κάδο απορριμμάτων με καπάκι
 5. Γάντια και προστατευτικά γυαλιά (εάν θέλετε)
 6. Πανιά και πετσέτες (για λύματα)

Χρησιμοποιήστε εργαλείο καθαρισμού αποχέτευσης (zip it) για να αφαιρέσετε τους σβώλους μαλλιών

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟΣ ΝΙΠΤΗΡΑΣ

Τις περισσότερες φορές ο λόγος φραγής της αποχέτευσης του νιπτήρα είναι οι τρίχες. Σε αυτή την περίπτωση με το εργαλείο καθαρισμού αποχέτευσης – zip it – λύνεται εύκολα το πρόβλημα και ίσως να μη χρειαστεί να κάνετε κάτι από τα επόμενα βήματα παρακάτω. Το zip it είναι εύκαμπτο πλαστικό και έχει μια σειρά από δόντια πάνω του που βοηθούν να μαζευτούν οι τρίχες. Τοποθετήστε το μέσα στην αποχέτευση του νιπτήρα, όσο πιο βαθιά μπορείτε. Κατόπιν κουνήστε πάνω κάτω για να αποσπάσετε τις κολλημένες τρίχες ή άλλα υπολείμματα που μαζεύονται στους σωλήνες. Τέλος, τραβήξτε αργά προς τα έξω.

Θα χρειαστεί να το επαναλάβετε αρκετές φορές. Κάθε φορά που θα ανεβάζετε το zip  it θα βλέπετε όλο και περισσότερες τρίχες να βγαίνουν από την αποχέτευση. Η δουλειά σας τελειώνει όταν το βγάλετε έξω χωρίς τρίχες πάνω.

Ζεστό νερό και ξύδι

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟΣ ΝΙΠΤΗΡΑΣ

Δοκιμάστε να ρίξετε ζεστό νερό στην αποχέτευση του νιπτήρα, αρκετό όμως ώστε να λιώσουν τυχόν φράγματα. Εάν χρειαστεί επαναλάβετε τη διαδικασία μερικές φορές ακόμα. Εάν το ζεστό νερό δεν έλυσε το πρόβλημα, τότε το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ξύδι και μαγειρική σόδα για να διορθώσετε το φράξιμο. Η χημική αντίδραση μεταξύ του ξυδιού και της μαγειρικής σόδας θα καθαρίσει το βουλωμένο νιπτήρα σας γρήγορα. Ρίξτε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα στην αποχέτευση. Ρίξτε αρκετό ξύδι πάνω από τη μαγειρική σόδα ώστε να μπορείτε να δείτε ότι αρχίζει να αναβλύζει γύρω από τις πλευρές της αποστράγγισης. Αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά – αν είναι δυνατόν, αφήστε το όλη τη νύχτα για να εξασφαλίσετε το μέγιστο αποτέλεσμα. Εάν χρειάζεται, κάνετε και δεύτερη δόση διαλύματος, αφού το αφήσετε να καθίσει.

Έμβολο για βουλωμένη αποχέτευση

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟΣ ΝΙΠΤΗΡΑΣ

Το έμβολο εκτός από τη λεκάνη της τουαλέτας μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στην αποχέτευση του νιπτήρα για να καθαρίσετε τα φράγματα. Τοποθετείστε το πλαστικό μέρος του εμβόλου στο πάνω μέρος της αποχέτευσης. Σπρώξτε προς τα κάτω σταθερά με τα δύο χέρια και τραβήξτε απότομα προς τα πάνω για να αποφράξετε το νιπτήρα. Περιμένετε λίγο και επαναλάβετε εάν χρειαστεί. Προσοχή να μην πιέζετε πολύ προς τα κάτω για να μην δημιουργήσετε βλάβη σε σωλήνες που είναι παλιοί.

Αφαιρέστε το σιφόνι (σωλήνα U) και καθαρίστε το

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟΣ ΝΙΠΤΗΡΑΣ

Ο σωλήνας U είναι κάτω από το νιπτήρα σας, το καμπύλο τμήμα. Εάν μπορείτε ξεβιδώστε την παγίδα U και καθαρίστε την καλά από τυχόν τρίχες ή υπολείμματα που μπορεί να έχουν κολλήσει εκεί με την πάροδο του χρόνου. Για να το κάνετε αυτό, απλώς στρίψτε την πλαστικό στεφάνι που συγκρατεί τις παγίδες και στις δύο πλευρές της αποχέτευσης του νιπτήρα του μπάνιου σας και ξεβιδώστε το μέχρι να αποσπαστούν και τα δύο κομμάτια. Μόλις αφαιρεθεί, χρησιμοποιήστε έναν μικρό κουβά για να φύγει το βρώμικο νερό και πλύνετε τους σωλήνες σας με σαπούνι και ζεστό νερό. Τέλος, ελέγξτε ότι έχετε επανατοποθετήσει όλα τα κομμάτια μαζί με το σωλήνα U. 

Χρησιμοποιήστε ένα φίδι αποχέτευσης (ατσαλίνα) για να αποφράξετε την αποχέτευση σας

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟΣ ΝΙΠΤΗΡΑΣ

Το φίδι αποχέτευσης – που ονομάζεται επίσης ατσαλίνα ή κοχλίας υδραυλικού – είναι ένα μακρύ μεταλλικό σπειροειδές εργαλείο που περνάτε στην αποχέτευση για να ξεβιδώσετε τυχόν φραγμένα υπολείμματα μέσα. Η μία πλευρά του φιδιού έχει σχήμα τιρμπουσόν και η άλλη πλευρά έχει μια μανιβέλα που χρησιμοποιείται για να περνάει μέσα από εμπόδια. Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν οι προηγούμενες μέθοδοι δεν έχουν λειτουργήσει. Εφόσον έχετε αφαιρέσει την παγίδα U από το προηγούμενο βήμα, προχωρήστε και τοποθετήστε προσεκτικά την ατσαλίνα στο σωλήνα όπου ήταν στερεωμένη η παγίδα U. Γυρίστε τη μανιβέλα για να εισχωρήσει η ατσαλίνα και να αποφράξει τυχόν υπολείμματα που βρίσκονται εσωτερικά. Τώρα τοποθετήστε ξανά το σωλήνα U και ελέγξτε αν έχει φύγει η φραγή. Εάν όχι, τότε θα πρέπει να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Καλέστε έναν ειδικό αποχετεύσεων

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟΣ ΝΙΠΤΗΡΑΣ

Αν οι πιο πάνω συμβουλές δεν είχαν αποτέλεσμα τότε το πρόβλημα βρίσκεται πιο βαθιά στο αποχετευτικό σύστημα των σωληνώσεων. Εάν έχετε κήπο ίσως έχουν μπει στους σωλήνες σας ρίζες δέντρων που ψάχνουν για νερό και μεταλλικά στοιχεία για τροφή, με αποτέλεσμα να τους φράζουν. Σε αυτή την περίπτωση ο ειδικός αποχετεύσεων είναι η μόνη βοήθεια.


24 ώρες – 365 ημέρες
Είμαστε κοντά σας για απόφραξη νιπτήρα, όταν μας χρειαστείτε. Ένα τηλεφώνημά σας είναι αρκετό για να επέμβουμε άμεσα.
6944 382825

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Για ήπια βουλώματα μπορείτε να δοκιμάσετε την γνωστή σε όλους coca-cola. Ρίξτε ένα μπουκάλι 2 λίτρων (Pepsi, Coca-cola) ή γενικά υποκατάστατα τέτοιου τύπου στην τρύπα του βουλωμένου αγωγού. Αυτού του τύπου τα αναψυκτικά είναι στην πραγματικότητα αρκετά καυστικά και αποτελεσματικά στην απομάκρυνση της συσσώρευσης μαζών των αποχετεύσεων, αλλά είναι πολύ πιο ήπια από τα εμπορικά τοξικά καθαριστικά τα οποία μπορεί να φθείρουν τις σωληνώσεις.

Το αλάτι είναι ένα εξαιρετικό συστατικό καθαρισμού λόγω των λειαντικών και αντισηπτικών ιδιοτήτων του. Υπάρχει πιθανότητα τα ήπια βουλώματα να ξεβουλώσουν την αποχέτευση με αλάτι. Φτιάξτε ένα διάλυμα αλάτι και νερό 50/50, θερμάνετε μέχρι σχεδόν να βράσει και στη συνέχεια ρίξτε το αλμυρό νερό μέσα στην αποχέτευση. Επαναλάβετε αυτό μερικές φορές και στη συνέχεια ξεπλύνετε την αποχέτευση με κρύο νερό. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην χρησιμοποιείτε βραστό νερό εάν έχετε πλαστικούς (PVC) σωλήνες, επειδή το νερό με θερμοκρασία πάνω από 80 C (βαθμούς Κελσίου) μπορεί να μαλακώσει ορισμένους τύπους σωλήνων PVC.

Βρέξτε ένα πανί και χρησιμοποιήστε το για να σφραγίσετε την αποχέτευση υπερχείλισης του νιπτήρα. Βάλτε βαζελίνη στο κάτω χείλος του εμβόλου. Αφήστε το νερό να τρέξει στο νεροχύτη. Τοποθετήστε το έμβολο πάνω από την αποχέτευση και ανεβοκατεβάστε το αρκετές φορές διαδοχικά.

Εκτός από την ειδική εκπαίδευση και την εμπειρία, οι επαγγελματίες τεχνικοί αποχετεύσεων έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένα εργαλεία που μπορούν να παρέχουν πλήρη απόφραξη και καθαρισμό αποχέτευσης χωρίς τη χρήση καυστικών χημικών ουσιών. Τα μηχανοκίνητα φίδια αποστράγγισης για παράδειγμα είναι ένα αρκετά χρήσιμο επαγγελματικό εργαλείο τα οποία με τον κατάλληλο χειρισμό διασπούν οποιοδήποτε φράξιμο. Ίσως όμως το πιο σημαντικό κομμάτι του διαθέσιμου εξοπλισμού είναι το πιεστικό μηχάνημα απόφραξης και καθαρισμού. Εκτοξεύει νερό με υψηλή πίεσης κατά μήκος του εσωτερικού του αγωγού αποχέτευσης που σαρώνει σχεδόν όλους τους τύπους συσσώρευσης, από τα αποβράσματα μαλλιών και σαπουνιού έως τις εναποθέσεις σκληρού νερού και τα λίπη, τα έλαια και το λίπος.